Hur Nils Olsson Höij Släktförening bildades

Print Friendly, PDF & Email

Georg Höijs äldsta bror Dir. Gösta Höij för Bacho Verktyg Enköping, reste mycket i sitt arbete och var dessutom mycket Släktkär. Vid något tillfälle var han i USA och besökte Släkten i Jamestown. Där bodde Berit Turnquist med sin familj. Berit kom senare att besöka Göstas familj i Enköping. Där träffades även vi vid något tillfälle( Georg och Gunn).

En annan gång Berit besökte Sverige, kontaktade hon oss här, men hade inte tid att komma på besök denna gång, hon skulle upp till Sundsvall och hälsa på en Kusin där, Karl-Erik Karlsson. Vi blev besvikna och då gjorde jag, Gunn ett uttalande som att har inte hon tid att komma till oss får vi väl ordna med en Släktträff för flera i Släkten.

Sagt och gjort, År 1990 sätter jag in en Annons i VLT= Vestmanlands Läns Tidning i Västerås. Uppropet var att: HJÄLPA GUNN FINNA SLÄKTEN. Någon såg efterlysningen, jag tror det var Svea Gyldberg i Lindesberg, en Kusin till Georg. Hon kontaktade i sin tur Ingrid Tegbäck i Solna som redan då hade på fritiden arbetat med Släktforskning, hon kontaktade mig och vi talades vid om att på försök ordna en träff i Filipstad.

Den 1:a träffen blev av 1991 04 04 på Hennicke Hammars Herrgård i Filipstad . Dessutom avsågs träffen vara i  2 dagar, alltså 4-5 1991, Lördag och Söndag.

Anmälningarna strömmade in och hela 33 stycken anmäldes till att deltaga vid olika dagar. Samling Lördag den 4/5 1991 i receptionen på Hennicke Hammar , Lars-Owe Ercisson i Lindome hade tidigare forskat i Släkten och bidrog med sitt arbete. Söndagen den 5/5 1991 var det samling kl 10.00 och en Minnesstund i Trons Kapell, kl.10.15 bidrog Gerd Höij då boende  i Härnösand som Musikdirektör med Musik. Därefter promenad till Kyrkogården för att lägga en blomma på anhörigas gravar. Klockan 11.30 gemensam färd till Finnshyttans Gjuteri, de som ville kunde ta med egen Picknickkorg. 14.00 gemensam Lunch på Hennicke Hammars Herrgård. Något om boendet; det fanns Rum för de som önskade i Herrgården, men även enklare boende i Stugor i anslutning till Herrgården.

Skanör 2017 03 04
Gunn Höij
Ida Sömmerskas gränd 6 c
239 35 Skanör
E-post; gugeo1721@gmail.com

Nästa släktträff 6-8 juni 2014

Print Friendly, PDF & Email

Inbjudan till SLÄKTTRÄFFEN 2014 i Karlskoga den 6-8/6 2014

Det är 3 år sedan sist och mycket har hänt under tiden. Detta blir den 11: e träffen
sedan start 2001. Vi hoppas att många av Släktingarna kan deltaga.

START, Fredag den 6/6 med som vanligt dropin, från kl. 17.00,
vi riktar oss särskilt till alla i Styrelsen då vi kommer att ha ett Styrelsemöte kl.
20.00. Detta är viktigt då Gunn kommer att avgå som Ordförande och det behöver
diskuteras, på plats. Även framtiden för Släktföreningen.
Lördagens program ännu ej fastställt, men någon utflykt kommer det att ske
och fm. ägnas åt geomgång av Föreningens arbete sedan sist.
Dessutom gemensam middag som vanligt på utvald Restaurang i Karlskoga.
Söndag morgon Årsmöte och därefter diskussioner om framtiden och
avslutning med Lunch kl. 13.00
Frukostmat tar varje familj med själva, och samtliga måltider äter
vi på utvald restaurang.
Dessutom är vi öppna från alla medlemmar om Programförslag.
Styrelsen har bokat på Karlskoga Folkhögskola,
som var mycket populärt då vi var där 2007.
Preliminärbokat; 10 st rum av varierande Storlek allt från Hotell till
Vandrarhemsstandard.
Priser: Enkelrum 350:-, Tvåbäddsrum 520:-, Trebäddsrum 555:- inkl. moms.
Lakan och handdukar 100:-, för den som så önskar, inkl. moms.
Barn under 12 år 50 %.
Hotelldelen finns i Längan som kallas Smältaren, där finns även pentry och möjlighet
till samling.
Konferenslokal kan finnas en mindre för 200:- om så behövs.
SISTA BOKNINGSDAG ÄR 15/4, Till Leif Ericsson/ Sekr på e-post: leifericsson@
telia.com och kopia till Gunn Höij, g.1721@telia.com.
För de som vill anmäla per post är adressen till
Leif, Finnsnäs 613, 655 93 Karlstad, och
Gunn Höij Ida Sömmerskas gränd 6 c, 239 35 Skanör.
Förfrågningar till leif: Tel 070-595 52 15,
Gunn Tel: 040. 473 173 och Mobil 0708- 36 27 06.
Välkomna hälsar Leif Ericsson och Gunn Höij

Till minne av Svea Gyldberg

Print Friendly, PDF & Email

Svea Gyldberg avled hastigt den 20 november i Lindesberg. Hon föddes den 10 maj 1918 i Ulriksfors, Jämtland.

Hennes föräldrar var bergsingenjören Edvin Höij, bördig från Filipstad i Värmland, och dennes hustru Mary Bergman från gården Nyhem i Sörberge, Timrå. Svea var parets andra dotter, först kom Gerd som utbildade sig till musikdirektör och verkade i Härnösand. Modern Mary hade med sig sonen Sven i giftermålet, som kom att bli en älskad bror för Svea och Gerd. Föräldrarna flyttade ett flertal gånger dit Edvin hade tjänst, runt trakten av Sundsvall.
Svea var en kär och vänlig person, mycket tillgiven och satte alltid andra i främsta rummet. Dessutom var hon gladlynt och omtänksam, samt öppen som person. Svea utbildade sig till folkskollärare i Umeå och mötte där sin man Bo Gyldberg, som även han hade valt lärarbanan. Så småningom hamnade de i Stuvsta i Stockolmsområdet, där båda fått en lärartjänst.
Sveas far Edvin hade många fritidsintressen, bland annat ett släktintresse som överfördes till både Svea och hennes äldre syster Gerd. Svea deltog i släktens alla släktträffar i släktföreningen Nils Olsson Höijs regi. Inalles elva stycken från 1991.
Den senaste träffen var den i Kristinehamn i juli 2011, där Svea stolt deltog med sonen Bengt och barnbarnet Malva.
Svea och hennes man Bo köpte 1964 torpet Källtorp, norr om Lindesberg. Det kom att bli deras sommarställe. På 1980-talet köptes en bostad på Björkhyttevägen i Lindesberg, och dit flyttade Svea och Bo, då de hade sålt sitt Hus i Stuvsta. Då var det nära till torpet och alla odlingar av båda grönsaker, bärbuskar och blommor. 1991 avled Sveas man Bo, och Svea blev ensam att sköta allt, vilket hon gjorde väl. De sista åren med hjälp av sonen Bengt. Så sent som vintern 2012 gick Svea ibland med sin rollator, även i snö, några kilometer till närmaste affär för att handla matvaror. De sista månaderna av sitt liv fick Svea hjälp av hemtjänsten, och även av vänner.

I maj 2013, när Svea fyllde 95 år, uppvaktades hon av kommunen och släktföreningen med vackra blomster. Vi är många släktingar, sonen Bengt och barnbarnet Malva, samt vänner som kommer att minnas Svea. Detta med stor glädje, samma glädje som hon själv spred omkring sig. Det blir ett stort tomrum för oss alla.

Nils Olsson Höij Släktförening

Gunn Höij, ordförande

Till minne av Ingrid Tegbäck

Print Friendly, PDF & Email

Ingrid Tegbäck avled den 9 november i Solna 98 år gammal.

Ingrid föddes 1915 i Kristine­hamn, föräldrar var Hilda och Gustaf Stråt, och fick ett långt liv. En moster till Ingrid, Olga Dahl i Kristinehamn, blev 108 år då hon avled 2003. Olga var då Värmlands äldsta och Sveriges sjunde äldsta.

Ingrid hade många intressen och var en duktig yrkesperson, vid Tullverket redan från 1937 till sin pensionering 1980, då som tullinspektör. Ingrids utbildning skedde dels i folkskola i Kristi­nehamn, handelsgymnasium, och hon blev student i Örebro 1935. Därefter bar det av till Stockholm. Där träffade åter Ingrid sin blivande man, Gunnar Karl som var en mycket skicklig modellsnickare. Han övertog senare Sundbybergs modell­snickeri där han var anställd. Deras sommarhus i Fjärdhundra mellan Sala och Enköping vitt­nar om Gunnars skicklighet med träarbeten. Ingrid och Gunnar deltog tillsammans i många av Ingrids fritidsintressen som var bland annat var konsthistoria, och språkstudier. 1943 föddes sonen Åke. Ingrid och Gunnar fick två barnbarn som var deras stolthet, Thomas och Fredrik.

1986 började Ingrids bana som släktforskare. Hon fortsatte då sin forskning på släktingen Ed­vin Höijs tidigare arbeten. Hen­nes specialitet blev att utforska och skriva om alla de platser där anfäderna hade bott och verkat, bland annat Lillheden i Kristine­hamn och Ämtefalla, mellan Karlskoga och Kristinehamn. Under släktföreningens träffar, vartannat år från och med 1991, deltog Ingrid med liv och lust och stor kunnighet, då hon pre­senterade sin nya forskning. Likaså hade Ingrid några artik­lar av stort intresse införda i Värmlands Anor, Värmlands släktforskarförenings medlems­tidning. Därutöver har Ingrid varit ett stort stöd för vår fören­ing, Nils Olsson Höij släktfören­ing. Vi vill alla minnas henne med glädje.

Gunn Höij
Ordförande Nils Olsson Höij släktförening

Till minne av Karl Gunnar Höij

Print Friendly, PDF & Email

Karl Gunnar Höij, Gl:a Vägen, Kumla, avled den 10/9 2013.

Gunnar Höij föddes i Vad Söderbärke den 24/3 1932 5:e barn och son till Lilly Olivia Kristina Höij  f i Filipstad och Karl Axel Eriksson f i Norberg.
Familjen bestod av 3 bröder och 3 systrar, kvar finns nu 2 systrar och 1 bror.
Familjen flyttade 1937 till Valltorp, Fjugesta och eget Skogshemman, där växte Gunnar upp med sin 2 år yngre bror Karl Georg och äldre syskon, de två var som ler och långhalm, lekte alltid tillsammans och även gick Yrkesskolan i Örebro  och utbildade sig till Möbelsnickare.
Gunnar var en skicklig Yrkesman och arbetade i många år på Vissberga Snickeri i Kumla.
Gunnar gifte sig 1957 med Margit f Eriksson, och de fick 1957 sonen Karl Göran samt 1978 sonen Karl Jörgen. Jörgen avled hastigt efter 1 dags Sjukdom,  i Hjärnhinneinflammation Juldagen 1978, 9 år gammal.
I familjen fanns även en fosterson Ove.
Gunnars fritidsintressen var förutom hemmet och trädgården, även Djur då det fanns både Katt och Hund i familjen.
Gunnar med familj var medlemmar i Nils Olsson Höij Släktförening och  deltog även ofta i Släktträffar i Kristinehamnstrakten . Släkten har noga urforskats av Gunnars morbror Bergsmannen Edvin Höij, Timrå,  som redan 1920 började kartlägga sin mormors och morfars släkter i Värmland.Det var med stor glädje Gunnar deltog i träffarna, särskilt då hans äldsta Ana Presenterades, Mårten Höffner c:a 1590 i Stralsund och Överstelöjtnant, som  var med  Gustav !! Adolf , i kriget i Europa och , och dessutom fick förläningar i Fryksände, Värmland.
Vi kommer att med glädje minnas allt vad Gunnar uträttat för sin familj  och vad han betytt för sina syskon med familjer.

Begravningen ägde rum den 3 Oktober på Kumla Kyrkogård, där Gunnar nu vilar tillsammans med sonen Jörgen.

 

Nils Olsson Höij Släktfförening

Gunn Höij ordf.

Styrelsemöte den 1:a september

Print Friendly, PDF & Email

Plats: Sommarstuga vid Mullsjön på Tiveden, c:a 8-9 km sydväst om Askersund.

Tid: 10.30- c:a 16.30

Anmälning via epost till:
g.1721@telia.com, samt till
leif-ericsson@telia.com
senast onsdag 14 augusti.

Mobiltel. 0708- 36 27 06, enbart förfrågningar, ej anmälningar.

Hoppas att så många som möjligt kan komma, då planering inför Släktträffen måste diskuteras och beslutas .Jag har redan haft en 1:a kontakt med Folkhögskolan i Karlskoga, då det fanns intresse från förra Släktträffen att vi ska vara där.

Tacksam för så många förslag och idéer på Program och utflykter finns med.

OBS! Alla som anmäler sig kommer att få vägbeskrivning på Posten.

Ska bli roligt att se Er alla igen, VÄL MÖTT/ Hälsar Gunn